Ce definește un antre(pre)nor

Salutare antreprenorule,

Un aventurier (a se citi antreprenor) se naște sau se formează? Am auzit întrebarea asta de multe ori. La fel, am auzit și multe răspunsuri. Dar cred că ce contează mai mult la momentul prezent este dacă ai gene sau nu de antreprenor, indiferent de cum ai ajuns aici.

Așa că m-am gândit să scriu ce caracteristici esențiale cred că definesc un antreprenor adevărat:

  • Cauți mereu să rezolvi probleme

    Când lansezi o afacere sau un produs nou, îți recomand întotdeauna să începi de la problemă.
    Ce probleme (sau nevoi) au clienții căruia mă adresez? Ce lipsește în industria în care vreau să fiu?
    Există un proces care poate fi simplificat cu un produs sau serviciu?
    Dacă în general identificarea problemelor și găsirea de soluții pentru a le rezolva e ceva natural în viața ta, e o șansă în plus să fii un antreprenor grozav.
  • Ești autonom (self-)

    Self-driven, self-educated, self-development, and so on.
    Dacă vrei să reușești în antreprenoriat trebuie să știi să te descurci singur.
    Atenție! Asta nu înseamnă să muncești singur, sau să faci singur toate lucrurile. Dar ai nevoie să știi de unde “să o apuci” (de unde să începi), cu cine să începi, de ce ai nevoie să mergi înainte.
    Când vine vorba de gestionarea propriei afaceri, singura persoană care te poate împinge înainte ești tu. Iar dacă nu o faci tu, puțin probabil să o facă altcineva.
    Antreprenoriatul este o muncă grea și nu este pentru cei slabi de inimă. Dacă nu ai motivația să-ți dezvolți compania, să lucrezi nopți lungi și să iei decizii grele, probabil că afacerea ta nu va demara niciodată. Adevărații antreprenori știu că soarta lor este în propriile mâini și folosesc asta ca motivație pentru a se impulsiona să fie cei mai buni la ce fac.
  • Întotdeauna te străduiești pentru a obține mai mult

    Încă de la primul meu job la care încasam 200 lei pe 4 ore mi-am dorit mai mult. Mi-am dorit să câștig mai mult dar și să învăț mai multe ca să pot face mai multe. Defapt dacă mă gândesc, toată viața am fost un learner ca să pot livra mai mult. Privind în urmă, văd acum că acest impuls a fost un indiciu clar al spiritului meu antreprenorial, chiar și când eram tânăr. Foamea de mai mult (din eng. “Hungry for more“) este ceva ce văd în aproape fiecare antreprenor de succes.

    Stay hungry, stay foolish – cum a zis Jobs
  • Ai motivația corectă pentru antreprenoriat

    Fii foarte atent de ce vrei să o faci. Cei mai mulți tineri cu care interacționez vor să înceapă un business pentru a nu munci de la 9 la 6, în fiecare zi, pentru a avea mai mult timp pentru ei, pentru a nu avea șefi și pentru a se îmbogăți repede. Total greșit!

    Îi dezamăgesc când le spun că defapt vor munci de la 8 la 20 (sau mai mult ocazional), că își vor dori pe cineva să-i ghideze și să-i împingă (ca un șef, și vor sfârși prin a-și lua un mentor și mai târziu advisori) și că 98% dintre ei nu se vor îmbogăți niciodată iar restul foarte probabil se vor îmbogăți greu sau târziu.

    Adevărații aventurieri sunt cei care vor o astfel de viață, plină de provocări, cei care vor să schimbe ceva (lumea cum se spune) și după ce le spui că vor trece prin foc, prin sabie, nu vor dormi nopți și orice altă răutate posibilă, sunt neclintiți din ce și-au propus și spun “Bring it on!“.

    Cred că motivația de a fi antreprenor este o temă bună pentru o viitoare postare, mi-o notez.

Am început mai multe afaceri în ultimii 15 ani, am mentorat mai mult de zece antreprenori și am experimentat direct cât de provocator poate fi antreprenoriatul, dar am experimentat și recompensele și cu siguranță orice antreprenor pur-sânge va confirma că efortul merită.

Dacă simți că ești un antreprenor, este timpul să îți valorifici aceste valori. Vei fi uimit unde te poate duce!
q.e.d.

P.s. nu degeaba am separat (pre) în titlul articolului. Un antreprenor este un antrenor de oameni. Este cel care îi trage (sau împinge după caz) pe toți din echipă după el, îi motivează, îi consolează, îi ajută în momentele grele și împarte cu ei bucuria succesului.