De ce Romania?

Mi-am dorit de mult timp sa scriu. Nu am scris pentru ca nu am stiut pana acum ceva timp daca are rost. Dupa ce mi-am dat seama ca are rost, m-am tot gandit cu ce sa incep. In ultimele cateva luni m-am intrebat – oare ce subiect sa abordez pentru prima oara? Care este lucrul fundamental care ne defineste? Dincolo de faptul ca suntem, cu totii, oameni.

Am ales Romania. Si intrebarea fireasca este: de ce Romania?

Pentru ca, dupa ce suntem oameni, vine Romania, conditia noastra de romani. Suntem cu totii claditi intr-un fel bine definit, diferiti de bulgari, unguri sau ucrainieni. Poate cu moldovenii mai semanam un pic.

Cu siguranta printre lucrurile primare care conteaza la o persoana este originea. Cetatenia ti-o mai schimbi, am auzit cu totii de romani americanizati sau germanizati, dar si ei tot romani sunt, indiferent de locul in care locuiesc, de cati ani stau acolo sau ce limba vorbesc. Orice om crescut in Romania va fi roman.

Cu totii am invatat in clasele primare la geografie si istorie ca Romania este o tara extraordinara. Si parerea mea este ca, atunci, cu totii i-am crezut pe profesorii nostri. Cel putin aceia dintre noi care i-am ascultat, si nu visam in ore la colega draguta din clasa de langa.
Avem toate formele de relief (chiar si un desert la Dabuleni), am fost nemuritori in vremurile lui Zamolxe si am invatat o lume zborul cu avionul.

Nu stiu de ce, pe drumul pana aici, multi dintre noi si-au pierdut increderea.

Probleme marunte ne-au afectat mandria de tara, iubirea, respectul pentru Romania. Sunt oameni care spun: “as pleca maine”, “m-am saturat”, si imi pare rau sa ii aud. Am prieteni care au plecat, si nu vor sa se mai intoarca in „rahatul asta de tara”, decat in vizita.
Se bucura cand vin acasa de mancare buna, sarmalute si ciorba de burta, de prieteni si familie, cluburi cu femei latine, dar in rest le este scarba. Imi pare rau, pentru ca ei nu stiu…

Romania este o tara glorioasa! Romania este o tara extraordinara! Romania este o tara umana!
In Romania gasesti oameni cu suflet, oameni care muncesc cu truda, oameni frumosi, oameni curati, oameni inteligenti, oameni sociabili. Orice padure are uscaciunile ei. Nu suntem singurii din lume, dar nici ultimii. Si vom reusi sa fim printre primii!

Noi, cei care am ramas aici, muncim la Romania! Pentru noi si pentru urmasii nostri. Intr-adevar sunt multe de schimbat, multe de facut, multi oameni de transformat, multe de invatat si de construit.

Hai sa o facem impreuna! Multi contribuie deja cu proiecte faine precum Untold, Electric Castle, castelul Cantacuzino sau Bitdefender. Multe idei vor continua sa apara, care sa creasca si sa transforme Romania. Probabil vom mai iesi in Piata Victoriei. Strainii vor mai scrie despre noi si ne vor admira si in viitor.

Ma bucura sa vad antreprenori care construiesc in Romania, care dezvolta continuu produse sau know how si voi fi alaturi de ei. Uniti salvam!

Investeste si tu! Hai sa construim Romania de maine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *