Nu incerca antreprenoriatul singur acasa!

Start-up green

Este antreprenoriatul la moda in Romania?

Cati dintre romani vor sa porneasca un business? Sunt aceste dorinte fondate?

Jumatate din companiile nou infiintate in Romania isi inceteaza activitatea in maxim cinci ani de la inregistrare iar durata medie de viata a unei companii locale este de numai zece ani.

In ultimii ani am senzatia ca prea multi dintre noi vrem sa pornim un business fara sa aiba un fundament minim.

Eu sunt unul dintre cei care incurajeaza antreprenoriatul, imi plac ideile noi, revolutionare sau pur si simplu cele care reinventeaza roata facand-o mai rotunda. Dar care sa aiba la baza piramidei o arie mai mare – nu un punct, sa fie construite pe o fundatie, un motiv bine intemeiat.

Ma bucur ca avem un program national de sustinere a afacerilor noi – Start-Up Nation, ca sunt atatea proiecte care incurajeaza business-urile proaspete, hub-uri, acceleratoare, ca, cautam idei care sa ne schimbe viata si ca Romania se indreapta catre a deveni un Silicon Valley european (oare?).

In ultimii 10-15 ani inspirati de succesele aventurierilor timpurii precum Radu Georgescu sau Florin Talpes, datorita dezvoltarii mass-mediei de business care a prezentat tot mai multe reusite dar si culturalizarii conceptului de start-up la nivel global toti romanii care au o idee isi doresc sa fondeze un business.

Si unii reusesc… dau drumul unui business. Unii nu ii dau de cap din prima, ci mai greu, dar tot reusesc. Au fost multe reusite in ultimii ani ca VectorWatch, LiveRail, UiPath, s.a.m.d.. Dar dincolo de ei sunt cateva mii anual care incearca si nu doar ca nu reusesc sa aibe succes, ci nu supravietuiesc ca business dincolo de primul an.

As vrea sa nu ne imbatam cu apa rece dupa cateva succese si sa ne apucam sa antreprenoriem orice idee ne zboara prin cap. Romania are nevoie de antreprenori, Romania are nevoie de business-uri de succes, dar acestea apar daca ideile de la care pornim au o minima viabilitate.

De ce? Pai oare nu sunt multi care se pripesc sa inceapa un business? Oare nu risipim timp cand am putea sa fim mai precauti? Oare nu suntem prea avantati?

Nu vreau sa le dau in cap ideilor de business. Dar va propun un lucru:
decat sa ne dam demisia de la slujba, sa pierdem timp, sa pierdem bani, sa pierdem ani… hai sa facem un lucru “simplu”. Sa validam ideea noastra de business inainte sa incepem sa “cheltuim” timp (cum zice englezul: spend time) sa o punem in practica! Orice idee de business poate fi minim validata inainte de a i se da curs.

Cum poti face asta? Cu pasii urmatori:

  1. Cautarea unui business asemanator

    Primul lucru pe care il faci cand ai o idee de business incerci sa iti dai seama in ce piata te invarti si poti incepe prin a cauta daca ideea ta exista prin alte colturi ale lumii sau de ce nu, poate in acelasi oras cu tine. Si analizezi cum a fost implementata, daca e identica cu a ta sau nu. Nu te grabi sa te deznadajduiesti ca deja a facut-o altcineva. Analizeaza daca tu ai idei de imbunatatire sau o abordare diferita si daca merita sa mergi mai departe.

  2. Cere feedback cunoscutilor

    Incearca sa obtii cat mai multe pareri de la amici, prieteni, colegi despre ideea ta. Apeleaza cat mai mult la persoanele pe care le stii ca pot fi obiective si iti ofera parerea lor bruta, fara sa te menajeze. Parintii nu ofera o opinie buna de cele mai multe ori deoarece ei te vor incuraja orice le-ai spune.

    Ideal este ca feedback-ul sa il primesti de la persoane cu experienta, care au pornit unul sau mai multe business-uri, antreprenori in serie sau investitori, acestia avand si avantajul ca sunt obiectivi. Aici pot ajuta si eu, daca ai nevoie de parerea mea doar trimite-mi un email.

  3. Creeaza un MVP

    In functie de complexitatea ideii tale incearca sa creezi produsul minim viabil sau un micromodel de business care sa nu te coste multe resurse dar sa poti incerca sa il prezinti unor posibili clienti sau chiar sa faci cateva vanzari care sa iti confirme ca merita sa incerci business-ul.

Odata validata ideea prin pasii de mai sus este mult mai usor sa mergi mai departe, esti mult mai increzator si ai toate motivele sa te dedici noului proiect.

Si asa am salva timp si energie… pentru ideile bune care au sanse de 50% de succes, nu doar de 10%. Validand corect putem rezerva timpul pentru ideea si proiectul cu sanse reale de reusita.

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *